martedì 26 marzo 2019

For the first time in the world, a Langhe Nebbiolo DOC 
Low Histamines


after many sacrifices, tests and experiments, thanks to the international wine consultant and creator of the food intolerance research linked to wine, Low Histamines, Mr. Sebastiano Ramello, and the Piedmontese winemaker Veglio Osvaldo, it was possible to produce the first wine 100% Nebbiolo grapes, called Langhe Nebbiolo DOC, Low Histamines, with the characteristic of a histamine content lower than 0.5mg / l.

dopo tanti sacrifici, prove e sperimentazioni, grazie al consulente internazionale di vini e creatore dela ricerca intolleranza alimentare legata al vino, vini Low Histamines, Sig. Sebastiano Ramello, e all'enologo piemontese Veglio Osvaldo, è stato possibile arrivare a produrre il primo vino 100% uve Nebbiolo, denominato Langhe Nebbiolo DOC, Low Histamines, con la caratteristica di un contenuto di istamine inferiore a 0.5mg/l. 



Nebbiolo is considered the most important Piedmontese native grape in the world, and the most important grape variety in Italy for the production of very high quality red wines. With this grape that soon sprouts and matures just late, from the second half of October onwards, sensitive to the first colds and spring frosts, however the temperature excursions between day and night before the harvest help it to fix its elegant varietal aromas , important wines are obtained, noble as:
Langhe Nebbiolo Doc today also Low Histamines
Nebbiolo D'Alba Doc
Roero Docg
Barbaresco Docg
Barolo Docg 
Gattinara Docg
Ghemme Docg 
Boca Doc
Bramaterra Doc
Colline Novaresi Doc
Fara Doc
Lessona Doc

Il Nebbiolo è considerata l'uva autoctona piemontese più importante al mondo, e l' uvaggio più importante in italia per la produzione di vini rossi di altissima qualità. Con questa uva che germoglia presto e matura appunto tardi, dalla seconda metà di ottobre in poi, sensibile ai primi freddi e alle gelate primaverili, tuttavia le escursioni termiche tra il giorno e la notte precedenti la vendemmia lo aiutano a fissare i suoi eleganti aromi varietali, si ottengono vini importanti, nobili come
Langhe Nebbiolo Doc today also Low Histamines
Nebbiolo D'Alba Doc
Roero Docg
Barbaresco Docg
Barolo Docg 
Gattinara Docg
Ghemme Docg 
Boca Doc
Bramaterra Doc
Colline Novaresi Doc
Fara Doc
Lessona Doc

the characteristics of the Langhe Nebbiolo doc:
100% produced with Nebbiolo grapes, in our case in the Langa area (Piemonte region), its name probably derives from the term fog (In italian fog mean Nebbia), referring to the one that surrounds the vineyards in the age of harvest, or perhaps to the appearance of the berries, "clouded" by the abundant bloom that covers them. The first written records of the Nebbiolo date back to the 13th century. Langhe Nebbiolo DOC is a red wine whose production is allowed in the province of Cuneo, in Piedmont. It has a light ruby red color tending to orange with aging. The scent is characteristic, with delicate fruity and floral notes. The taste is dry, velvety, full-bodied, sometimes lively. It goes perfectly with traditional Langhe dishes, such as Tajarin traditional local pasta, agnolotti, roast meats, boiled meats and typical Cuneo Alps cheeses as explained by the Italian food consultant Franca Demaria.
Today this great wine, after careful research, thanks to the Low Histamines group, can also be recommended to all those people sensitive to wines or food intolerant to histamines, that drinking a wine, especially red, can create, as in the past it has explained to us several times by the doctor, nutritionist, Eugenio Franzero, headache, migraine, dermatitis, colitis, etc. A wine that can fit into a low-histamine diet without losing its original quality. So that even a person sensitive to wines and food intolerant to histamines can enjoy a high quality wine.
Since the past years it has been known that controlling the histamines produced by molds during fermentation and bringing them to levels lower than 0.5mg / liter, not only creates a wine that can also be recommended to those who until now could have made wine disorders, but it produces a wine of better quality that can be enjoyed by all.

Caratteristiche del Langhe Nebbiolo Doc:
prodotto 100% con uve Nebbiolo, nel nostro caso nel territorio della Langa,
il suo nome deriva probabilmente dal termine nebbia, in riferimento a quella che avvolge i vigneti in epoca di vendemmia, o forse all'aspetto degli acini, “annebbiati” dall'abbondante pruina che li ricopre. Le prime testimonianze scritte sul nebbiolo risalgono addirittura al XIII secolo.
Il Nebbiolo Langhe DOC è un vino rosso la cui produzione è consentita nella provincia di Cuneo, in Piemonte. Si presenta di colore rosso rubino scarico tendente all'aranciato con l'invecchiamento. Il profumo è caratteristico, con delicate note fruttate e floreali, principalmente viola. Il sapore è secco, a volte amabile, vellutato, di buona corporatura. Si abbina perfettamente ai piatti della tradizione langarola e cuneese, come i primi di pasta ripiena (plin), gli agnolotti, ai Tajarin, gli arrosti, i bolliti e i formaggi tipici delle Alpi cuneesi, come ci spiega la consulente di cibo italiano Franca Demaria.
Oggi questo grande vino, dopo una attenta ricerca, grazie al gruppo Low Histamines, potrà anche essere consigliato a tutte quelle persone sensibili ai vini o intolleranti alimentari alle istamine, che bere un vino, specialmente rosso, può creare, come in passato ci ha speigato più volte il dottore, nutrizionista, Eugenio Franzero, mal di testa, emicrania, dermatiti, coliti ecc...Un vino che può rientrare in una dieta a basso contenuto di istamine senza perdere la sua qualità originale. In modo che anche una persona sensibile ai vini e intollerante alimentare alle istamine possa godere di un vino di alta qualità.
Fin dagli anni passati è risaputo che controllare le istamine prodotte da muffe durante la fermentazione e portarle a livelli inferiori a 0,5mg/litro, non solo si crea un vino che può essere anche consigliato a coloro che fino ad ora bere vino poteva creare dei disordini, ma si produce un vino di migliore qualità che può essere goduto da tutti.

(Dr. Eugenio Franzero)

More and more important is to eat and drink aware, searching for foods and drinks more and more linked to health, in order to be able to nourish the body with more and more pleasurable and possibly healthy tastes.

Sempre più importante è mangiare e bere consapevoli, ricercando cibi e bevande sempre più legati alla salute, in modo da poter nutrire il corpo con gusti sempre più piacevoli e possibilmente salutari.

Below, laboratory analysis of the first Langhe Nebbiolo Doc wine selected and guaranteed by
 Low Histamines

di seguito, analisi di laboratorio del primo vino Langhe Nebbiolo Doc selezionato e garantito 
Low Histamines


For extra information you can follow the facebook paghe:
or you can contact freely:
info@lowhistamines.com


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

LOW HISTAMINES - www.lowhistamines.com - info@lowhistamines.com